Armoede hier en wat wij er van zien

Fiets om bruikbaar vuilnis te verzamelen.

Er is veel armoede in Servië. Dat zien wij om ons heen in Novi Sad en vooral in de verschillende Romadorpen waar wij komen. Bovenstaand plaatje toont een fiets met veel mogelijkheden om spullen uit de containers langs de weg in mee te nemen. Naast deze fiets zagen we een vrouw druk bezig om van alles uit de container te halen. Het gaat vaak om plastic dat ze weer ergens kunnen verkopen. Meestal zijn het Roma die de containers doorzoeken. Hun hoofd verscholen in een muts of sjaal, zodat ze zo weinig mogelijk opvallen.

Ook zien we bij drukke kruispunten in de stad kinderen bij de autoraampjes langs gaan om te proberen wat geld te krijgen. Of mensen zittend met een geldbakje naast zich tegen de winkelmuren.

In de decembermaand ging bij ons geregeld de bel in de vroege ochtend rond acht uur. Voor ons was het verhaal dat verteld werd niet goed te volgen, maar we begrepen al wel heel gauw waar het om ging. Namelijk dat ze gebrek hadden aan geld en eten, en drinken voor hun kinderen.

Vorige week waren we bij een uitdeling van pakketten in een Romagemeenschap. Ik stond bij een jonge vrouw met twee kleine kinderen. Een klein meisje zittend op de kinderwagen en een babietje dat erin lag te slapen. Hoe prachtig en verzorgd kan zoiets er in Nederland uit zien! Maar hier was het het tegenovergestelde. Mijn hart ging uit naar de jonge moeder en haar twee jonge kindjes.

Zomaar even wat voorbeelden van wat we meemaken om ons heen. Soms zal het ook een manier van leven zijn….maar toch..