Na de brand

12-4-24: brand in Bangladesh

Een dikke maand geleden werden we opgeschrikt door een grote brand in Bangladesh. Dit is het gebied net buiten Novi Sad waar een grote groep Roma woont. De brand brak uit om 4 uur ‘s nachts. Gelukkig is ieders leven gespaard. Maar het is daar wel erg arm. Veel mensen wonen in betrekkelijk weinig huizen. En dan nu ook nog deze brand erbij. Hoe dan ook geweldig triest en verdrietig. En hoe moet het nu verder…

Er zijn alweer een heel aantal weken voorbij gegaan. De mensen die alles kwijt zijn, zijn eerst in Novi Sad opgevangen, maar wilden al heel snel weer terug naar hun eigen woongebied. Ze logeren nu allemaal bij elkaar, bij familie en bekenden.
Ondertussen is er vanuit de humanitaire stichting ‘Tabita’ al verschillende malen eerste praktische hulp geboden. Ook het noodfonds vanuit Nederland staat hierin bij.

Er is de afgelopen tijd nog heel weinig gebeurd tot wederopbouw. De mensen wachten het af: wanneer gaan we hulp krijgen van het gemeentebestuur van Novi Sad, wat zijn de plannen?

Al jaren mogen we vanuit de ‘Otvorena Vrata’-gemeente elke zaterdagmiddag met een groepje medewerkers kinderwerk doen in Bangladesh. In de lokatie die we vóór de brand mochten gebruiken voor dit doel konden kinderen werkjes maken aan een tafel. Nu staat deze ruimte vol spullen en houden we het kinderwerk buiten. Maar we zijn heel blij dat het doorgang kan vinden. En de kinderen komen, net als vóór de brand. Zo proberen we een beetje van Gods licht en warmte te verspreiden in deze moeilijke tijd voor de volwassenen en kinderen daar.