Pekara (bakkerij)

Bij de bakker

In Servië zie je in héél veel straten een kleine bakkerij, een pekara, zoals dat hier genoemd wordt. Serviërs eten veel brood, meestal bij elke maaltijd. Er wordt vooral wit brood gegeten. Bij sommige pekaras kun je zelfs geen bruin brood krijgen. De broden zijn een stuk kleiner dan in Nederland en ongesneden. De prijs is meestal rond de 60 dinar, dat is iets minder dan vijftig eurocent. Dus erg goedkoop en voor de meeste mensen betaalbaar.

Burek sa sirom

Wat ook veel wordt verkocht zijn verschillende broodjes. Je ziet vaak mensen in de stad voorbij komen smullend van een vers gekocht broodje. Wat zeer bekend en geliefd is hier in Servië is: Burek sa sirom . Dat is een soort brood met een wat zure kaas. Het was eerst even wennen, maar nu vinden we het heerlijk.

koffie bij de bakker

Toen we afgelopen september 37 jaar getrouwd mochten zijn hebben we ter ere van deze dag koffie gedronken bij een heel kleine pekara. We zaten daar voor de winkel. We hebben genoten van de hartelijkheid en eenvoud die we daar zo mochten ervaren.