Humanitaire hulp

1. Over Roma in het algemeen

De bekendste naam voor deze bevolkingsgroep is ‘zigeuners’, maar deze naam wordt als minder positief ervaren, vandaar dat we spreken van Roma.

Oorspronkelijk zijn zij afkomstig uit India; ze hebben een eigen cultuur. Over het algemeen hebben de Roma een vrijheidslievende levenshouding met half-nomadische trekken. Het is voor hen lastig een baan te vinden (meestal geen scholing), waardoor ze vaak in armoede leven. Veel Roma worden (daarom) uitgebuit en bijvoorbeeld de prostitutie ingedreven.

Relatief veel Roma belanden in de gevangenis. Door hun manier van leven en de gebruiken die ze hebben, worden ze vaak gemeden. Hun situatie lijkt uitzichtloos. De Roma hebben hulp nodig op verschillende vlakken:

  • geestelijk (God en de Heere Jezus in hun leven),
  • materieel (huisvesting, kleding),
  • sociaal (onderlinge omgang) en
  • educatief (leren lezen en schrijven).

Blogbericht met algemene info over Roma:

2. Armoede bij Roma in Servië

Wij merken dat veel Roma het niet ruim hebben. Ze verdienen rond 3 euro per uur en maken lange dagen op het land bij verschillende oogsten (aardbeien, kersen, pruimen, komkommers, paprika’s, druiven etc.). Per maand moet je dan denken aan  300 à 400 euro. In de kerk naast ons huis is zien we veel stille armoede.

Het is een heel gewoon beeld in de stad dat je Roma ziet fietsen met oude karren stoppend bij alle containers om alles wat bruikbaar en nog eetbaar is eruit te vissen.

Ook bedelen komt hier voor, ook door kinderen.

3. Hulp voor Roma-gezinnen

Wij werken op meerdere gebieden samen met de Servische humanitaire Stichting Tabita.

Rond de Kerst delen we gezamelijk hulppakketten uit aan behoeftige Roma. Zij hebben vaak moeite de strenge winter door te komen. Vooral de coronatijd is moeilijk, omdat veel tijdelijk werk gestopt is.

Gezinnen ontvangen voedselpakketten. De kinderen ontvangen schoenendozen met knuffels, mutsen, sjaals, schoolmateriaal etc. Schoolspullen krijgen Servische kinderen niet van school, maar ze moeten die zelf aanschaffen. Vooral uit kerken in Zwitserland en Duitsland dragen financieel bij aan deze hulpacties. 

Bij het uitdelen van de pakketten wordt ook telkens stilgestaan bij het Kado meteen hoofdletter: dat God Zijn Zoon naar deze wereld zond. 

Blogberichten over humanitaire hulp:

4. Bazar

Half jaarlijkse houdt Stichting Tabita een bazar. Hier kunnen mensen goedkoop kleding, linnengoed en andere benodigdheden aanschaffen. Mensen die bijna niets hebben kunnen hier ook terecht; ze krijgen voor symbolische prijsjes de goederen mee. De opbrengst gaat naar een zendingsproject van Stichting Tabita.

5. Het Evangelie doorgeven

De meeste mensen in Servië zijn Oosters-orthodox, maar niet bij iedereen leeft dit even sterk. Onder de Roma zijn ook Moslims. Op allerlei manieren zetten wij ons in om Gods Woord door te geven, zoals tijdens

  • kerkdiensten
  • begeleiding van christen-werkers
  • bijbelstudies
  • pastorale gesprekken
  • doop- en huwelijksgesprekken
  • zondagsschool
  • tuineducatie
  • gitaarles
  • handwerkbegeleiding
  • en gesprekjes met mensen die op ons pad komen.

Wij willen niet alleen het Evangelie doorgeven, maar ook ons leven delen met de mensen om ons heen (1 Thess 2:8).

Foto’s hulpacties

6. Noodfonds voor schrijnende situaties

Naar aanleiding van een situatie van een gezin dat met een half afgemaakt dak de winter in moest, hebben we een klein noodfonds opgestart. Dit fonds wordt beheerd door onze zendingsorganisatie Iteams, in samenwerking met Stichting Tabita. Steun wordt vaak verleend in de vorm van hulpgoederen in natura of door betaling van elektriciteit of houtkosten.

Er zijn intussen meerdere mensen in nood mee geholpen. 

Een paar voorbeelden

Dakreparatie.

Voedselhulp.

Hulp in verband met een ongeluk van de kostwinner.

Vrouwen die ziek werden, en daardoor niet konden werken, hun elektriciteit niet konden betalen, schoolkosten van kinderen niet konden voldoen.

Van het noodfonds is ook gebruik gemaakt om 10 kinderen uit de verschillende zendingsplaatsen naar een christelijk kinderkamp te laten gaan. Voor elk kind werd € 30 uit het noodfonds gebruikt. De ouders betaalden zelf de reiskosten. Door dat offer konden ze tonen echt gemotiveerd te zijn om hun kinderen naar kamp te laten gaan.

Bij een kinderkamp denk je niet meteen aan een noodsituatie, maar in dit geval zou je het wel zo kunnen zien. Deze kinderen gaan namelijk zelden van huis. De meesten gaan nooit op vakantie. Daar is geen geld voor.

Deze kinderen hebben tijdens het kinderkamp genoten van alle buitenactiviteiten, het onderlinge contact en de aandacht. Er was een programma rond de Bijbel en de vrijwilligers hadden veel liefde en speciale aandacht voor ieder kind. Voor deze kinderen was de kampweek echt heel bijzonder. Als de kinderen weer thuis komen heeft dit vaak effect op het hele gezin. We merken nu al veranderingen op bij verschillende kinderen. Je ziet dat het wat met ze gedaan heeft.

Stichting Tabita heeft goed zicht op waar hulp op een bepaald moment echt nodig is. Dan is het mooi dat het op deze manier verantwoord gegeven kan worden. Het gaat meestal om bedragen tussen de 50 en 100 euro.

 

Blogbericht over noodfonds:

Financieel bijdragen aan ons noodfonds?

Als u wilt, kunt u financieel bijdragen aan het noodfonds.

7. Hulp uit Nederland

Af en toe mogen we hulp ontvangen uit Nederland. Het kan gaan om zaken als wol, speelgoed voor Roma-kinderen en gitaren voor de gitaarles. Ook is er eens een groep jongeren uit de Baptistengemeente in Heerenveen geweest voor klus- en kinderwerk.

Blogbericht over Nederlandse hulp:
 

8. Artikel in Friesch Dagblad van 7-7-2021 over ons

open full screen

[wonderplugin_pdf src=”https://www.meindertsmaservie.nl/wp-content/uploads/Friesch_Dagblad_2021_07_07.pdf” width=”100%” height=”600px” style=”border:0;”]