Winkelen in Servië

Verkopers op straat

Is winkelen in Servië anders dan in Nederland? Ja, toch wel. Ten eerste zie je overal winkels, ook heel veel piepkleine winkeltjes. Dus waar je maar loopt kom je winkels tegen. Dat zijn dan vooral supermarkten, in alle soorten en maten.

winkelen

markt

Ook heb je een aantal grote markten die elke werkdag open zijn en waar ook mensen zitten die bijvoorbeeld alleen bloemkolen of bananen in de verkoop hebben. Op deze markten is ook kleding en alles wat je maar nodig hebt aan keukenspullen of gereedschap te vinden.
En dan zijn er gewoon op straat nog diverse mensen die bijvoorbeeld ondergoed, pantoffels of zelfs alleen schuursponsjes te koop aanbieden. Dit zijn ook vaak Roma. Pier en ik vinden het leuk om van de verschillende kraampjes wat te kopen zodat ieder wat verdient. Alles wordt hier nog meegegeven in plastic zakjes, iets wat in Nederland nu niet meer voor te stellen is.

kraampje in Novi Sad

Wat ook mooi is hier, dat zijn de ‘pekara’, de bakker met broden voor 50 dinar (ongeveer 42 eurocent). Ook hebben bakkers een ruime sortering van gewone, eenvoudige broodjes. Er wordt heel veel brood gegeten in Servië, ook bij de warme maaltijd. Dat heeft er mee te maken dat mensen het hier niet ruim hebben, hoorden we, en dat brood betaalbaar en smakelijk is.

kraampje in Servië

Al met al is het winkelen voor ons hier gezellig en daarnaast ook nog eens heel leerzaam. En we zijn dankbaar dat we kunnen winkelen, omdat we hier ook veel schrijnende armoede tegen komen. We hebben verschillende mensen in de afgelopen tijd ontmoet die geen geld hebben om gewone levensmiddelen en hout voor de kachel in huis te halen…