Novi Sad

Ons huis (rechts) aan een slecht begaanbare weg.

De zon scheen vorige week bijna elke dag en na de intensieve weken in Nederland hadden we vorige week een beetje vakantie, zo voelde het echt!  Vanaf ons huis is het drie kwartier wandelen naar het centrum en een uurtje naar de Donau.

Pier aan de Donau

Ons huis ligt aan een slecht begaanbare weg die vlak bij de hoofdweg ligt. Deze hoofdweg gaat rechtstreeks naar de stad. Je komt onderweg langs tal van kleine winkeltjes en op een gegeven moment langs een grote markt, waar je bijna alle dagen terecht kunt. Nóg even verder en dan ben je in het prachtige centrum met grote pleinen, een synagoge, verschillende kerken en heel veel bankjes. Luxe winkels, maar ook kleine zaakjes zijn er te vinden. Verschillende straatmuzikanten maken het nog gezelliger in de stad. Schrijnend was wel dat we ook een heel klein jongentje van een jaar of vier meerdere keren zagen zitten met een speelgoedgitaar en een bakje met geld naast zich. En mensen liggend op een bank of bedelend langs de kramen van het winterfeest dat in voorbereiding is.

Joke in Novi Sad

De foto hiernaast laat zien hoe we terug wandelen naar huis.

De vorige keer toen we hier waren, begin 2017, woonde een paar honderd meter van ons huis (links op de grote foto hierboven) nog een Roma-gezin, maar zij zijn inmiddels weer weggetrokken. Of is het met harde hand gebeurd?

Een erg mooie stad met voor ons nog vele verborgenheden….