Voedsel voor de ziel, het hart en het lichaam

Pakketjes voor de kinderen

Ook in Servië zijn er in deze corona-tijd geen normale kerkdiensten. Toch hadden we vandaag (do 16 april 2020) een kerkdienst, niet digitaal, maar echt. Heel bijzonder dus. Het was een openlucht-dienst in Novo Miloševo, één van de evangelisatieposten van onze kerk “Otvorena Vrata”.
De broeders en zusters daar missen de samenkomsten en de kinderen missen de zondagsschool. Maar dat is niet het enige: er heerst daar ook schrijnende armoede. De situatie is de laatste tijd wat verergerd doordat veel van het los-vaste werk is weggevallen.

Kerkdienst in open lucht

Kerkdienst

Kerkdienst Novo Milosevo in open lucht

Novo Miloševo

Meel op fiets

Meel op de fiets

Wat was het fijn daar weer te zijn! Eerst hadden we een korte open­lucht­samen­komst waarbij we op gepaste afstand van elkaar stonden.

“De Here wil ons leiden en verder helpen, ook in deze moeilijke tijd”, hield evangelist Adam ons voor. “Straks gaan we meel en olie uitdelen, maar voed je ook met het geestelijk brood, want dat is van blijvende waarde.”

Meel is hier belangrijk. Mensen bakken erg vaak zelf thuis: verschillende soorten brood, koek en cake. In supermarkten kun je zelfs zakken van 10 kilo kopen. Meel was bij de start van de corona-crisis dan ook snel uitverkocht.

Wat was het mooi in deze samenkomst: het zingen met elkaar en het onderlinge contact. Een beetje Pasen alvast… Want Pasen wordt hier komende zondag en maandag gevierd. Dat komt omdat de Servisch-Orthodoxe kerken de Juliaanse kalender gebruiken om de feestdagen te bepalen.
Voor de kinderen hadden we daarom pakketjes gemaakt met daarin een boekje en werkjes over Pasen. U ziet de pakketjes op de foto hierboven. Het was ontroerend om te zien hoe blij de kinderen daarmee waren.

De dag was begonnen met wat problemen: de vrachtauto die al het meel moest vervoeren wilde eerst niet starten. En de dag eindigde voor ons ook met een probleempje, want bij thuiskomst kampte onze auto met een geblokkeerde rem zodat we naar de garage moesten.

Maar ondanks deze perikelen was de dag bijzonder geslaagd! De Here heeft voorzien in voedsel voor de ziel: Gods Woord, voedsel voor het hart: menselijk contact en voedsel voor het lichaam: meel en olie. Dank U, Heere!