Druiventijd

De wijnstok

Overal hier in Servië zijn prachtige druiven te vinden in deze en de afgelopen tijd. We verwonderden ons over de lange rijen (niet hoge) struiken en de rijke oogst die we zagen onderweg. Je ziet de druiven langs de prachtige wijnroutes die je kunt rijden. Je ziet ze in de tuinen van de mensen, je ziet ze overvloedig op de markt en in de winkels.

Ook geeft het werkgelegenheid aan veel mensen die in de druivenoogst meewerken en later weer met een andere soort groente of fruitoogst. Kortgeleden was ik bij een vrouw die me dankbaar het geld liet zien wat ze die dag verdiend had. Ik was bij haar uitgenodigd om een kopje thee te drinken en het lukte om een klein gesprekje te hebben.

Nog even over de druiven, wat is het mooi dat ook in de Bijbel de wijnstok (centrale stam van de struik) beschreven staat. En dat de Here Jezus in Zijn Woorden voor ons zo aansluit bij de natuur.

In Johannes 15:5 zegt de Here Jezus: Ik ben de Wijnstok, en gij zijt de ranken: die in Mij blijft en Ik in Hem die draagt veel vrucht: want zonder Mij kunt gij niets doen.