Homemade zuurkool

lekker en lekker duurzaam

We leren en zien nog steeds nieuwe dingen in Servië. Wat ons bijvoorbeeld erg aanspreekt is de ijver waarmee vooral vrouwen (ook jonge) hier nog allerlei groenten en vruchten inmaken.

Ook leuk als kado

En ook tomaten worden vaak verwerkt tot tomatensaus en paprikas tot ajvar. Zo wordt er een mooie voorraad aangelegd voor de wintertijd. We vinden dit prachtig om te zien. Maar ook hebben we zelf al een aantal keren wat uitgeprobeerd. 

Zo hebben wij drie weken geleden voor het eerst zuurkool ‘gemaakt’, beter gezegd het proces van fermentatie in gang gezet in glazen potten. De witte kool is hier erg goedkoop en we zien veel mensen hun eigen zuurkool voorbereiden. Het is heel eenvoudig eigenlijk, kijk maar op internet.

Aan de slag met witte kool

Er is in Servië een erg populair streekgerecht waar iedereen verzot op is en waar je zuurkool voor nodig hebt: “sarma”. Toen wij kort geleden een aantal witte kolen kregen zijn wij ook aan de slag gegaan. Het resultaat was wonder boven wonder heerlijk! En het geeft je ook nog de gelegenheid om eens wat ‘homemade’ weg te geven. Zo hebben we zelf ook al heel wat keren eigenbereide potten jam of vruchten gekregen. Dus het dient ook nog eens een dubbel doel. Je bouwt een handig voorraadje op en je hebt altijd een leuk geschenkje in huis. Een geschenk dat je ook nog eens zelf hebt bereid.

In Nederland wordt tegenwoordig veel over duurzaamheid gesproken. Bij dezen een mooi voorbeeld om ook in Nederland toe te passen en er is geen koelkast voor nodig. En voor de zuurkool zelfs geen fornuis.